22
Ara

Üstâd Hilmi Yavuz’a Dâir

   Yazar: Fahri Kaplan   Kategori: Edebiyat

(Not: “Üstâd Hilmi Yavuz’a Dâir” başlıklı yazı; ilk olarak Nisan 2013’te “Biga Doğuş Zirve” gazetesinde yayımlanmış olup bu metin, yazının üzerinde  bir iki düzeltme/düzenleme yapılmış hâlidir.)

 

“bir insana bırakılmış olan keder

ve kelimelerin kalbi

ben erguvanlarda doğdum,

onlarla örtündüm:

­şiirim de!” (Hilmi Yavuz)

 

            Hilmi Yavuz, bu ay (*)  77. yaşını doldurdu. Yaşayan önemli şair ve yazarlarımızdan olan üstâd, geleneği modern dile taşıdığı şiirlerinde hem klâsik Türk şiirinin (divan şiiri) âhenk dolu güçlü sesinden ve ma’nâ dünyasından yararlanan hem de modern tarzı kullanan bir şair. Son olarak 2012 Kasım’ında “Yara Şiirleri” ile şiir serüvenine devam eden şâir, dilerim güzel şiirleriyle bizleri sahih şiirin ikliminde dolaştırmaya devam eder. Allah, Hilmi Yavuz hocamıza sıhhat ve bereket dolu nice güzel seneler nasib eylesin.

            Hilmi Yavuz, 1969’dan bu yana yayımladığı şiir kitaplarıyla Türk şiirinde önemli bir yer edinmiş bir üstâd. Kendisiyle 18 ve 19 Aralık 2011 tarihlerinde Metinbilim Enstitüsü Derneği’nin davetlisi olarak geldiği Muğla’da şiir ve sanatın -yer yer de tarihin- konuşulduğu bir sohbet ortamında bulunduğumda karşımda gerçekten de üstâd bir şairin; hâliyle fark oluşturan bir mütefekkir ve sanatkârın olduğunu hissettim. Ancak bu böyle olmakla birlikte sohbetinin de tekliften uzak ve hayat dolu, keyif dolu olduğunu belirtmeliyim.

            Hilmi Yavuz’un doğduğu yıllarda, babası Yahya Hikmet Yavuz’un -Allah rahmet eylesin- Biga kaymakamı olduğuna ve Hilmi Yavuz’un kayıtlara Biga doğumlu olarak geçtiğine dair daha önce bir şeyler okumuştum. Bahsettiğim sohbet ortamında usta şaire Biga doğumlu olup olmadığını sorma fırsatım da oldu. Üstâd, aslında doğumunun Ankara’da gerçekleştiğini ancak Biga’daki nüfus müdürünün (yâhud memurunun?) babasına: “Sayın Kaymakamım ister misiniz Hilmi’nin doğum yerini Biga yazalım” şeklinde bir teklifte bulunduğunu, babası Yahya Hikmet Bey’in de teklifi kabul etmesi üzerine nüfus kayıtlarına doğum yerinin Biga olarak geçtiğini söyledi. Ardından üstâd, kimliğini çıkarıp bizzat doğum yeri ibaresindeki “Biga” yazısını da gösterdi. Böyle değerli bir şairle kağıt üzerinde de olsa hemşehri olmak doğrusu hoşuma gitmişti. Hilmi Yavuz’un ömrüne ve kalemine bereket diliyorum.

_______________

(*): Yazının ilk olarak yayımlandığı 2013’ün Nisan ayında.

                                                                                                                             Fahri Kaplan

Spread the love

Tags: ,

Bu Yazı 22nd Aralık 2014 Pazartesi Saat 11:23 Edebiyat Kategorisine Yazıldı.

Lütfen Yorum Yaz

İsim
E-Posta Adresiniz
Websiteniz
Yorumunuz